Talks & Debat
Opdateres start 2025
Anja C. Andersen
TALK / Det gådefulde univers
Kom med på en betagende rejse gennem himmelrummet når Anja C. Andersen, med uforlignelig energi og humor, fortæller om universets udvikling fra Big Bang og frem til i dag. Det hun selv kalder slægtsforskning på den helt høje klinge. Du vil nok aldrig se mod himlen på samme måde igen…
Professor og prisbelønnet videnskabsformidler Anja C. Andersen er en af Danmarks bedst kendte astrofysiker med speciale i kosmisk støv. Hun er forfatter til en lang række bøger, blandet andet bestselleren En lille bog om universet, og så har du måske hørt hende i DR’s populære podcast ’Flyvende tallerken’ eller ’Generation Mars’.
Denne talk er på dansk
Tine Høeg
TALK / Tour de chambre romankoncert
Musikalsk fortælling om kærlighed og kollegieliv.
Kom med til en intens romance mellem musik og litteratur, når forfatter Tine Høeg og musiker Simon Brinck slår talenterne sammen og fremfører tekst fra romanen Tour de chambre med forelskelsen som rød tråd.
Tine Høeg er tilknyttet KU med et writers-in-residence arbejdslegat, som bl.a. skal skabe rum til gensidig inspiration mellem forfattere, forskere og studerende. Tine Høeg brød igennem med Nye rejsende, som hun modtog Bogforums Debutantpris for. I 2020 udgav hun bestsellerromanen Tour de chambre & senest SULT (2022). Hun er cand.mag. i dansk og filosofi fra KU.
Simon Brinck er komponist og multiinstrumentalist. Med en særpræget guitarstil skaber han en filmisk og detaljeret underlægningsmusik til fortællingen i dens fulde forløb.
Dette event er på dansk
Annamaria Giraldi
TALK / Sexlyst
Hvad er er godt sexliv, hvordan opstår lyst og hvad betyder ’orgasmekløften?’
Annamaria Giraldi er Danmarks første kvindelige professor i sexologi. Hun er overlæge på Sexologisk Klinik, hvor hun bl.a. hjælper personer med nedsat lyst til sex.
Når hun indtager scenen på KU Festival gør hun os klogere på, hvor lysten kommer fra, hvad der kan hæmme den og hvordan vi kan forstå og bruge ”orgasmekløften” mellem mænd og kvinder – er det at få orgasme det samme som at have et godt sexliv?
Denne talk er på dansk
Birgitte Rahbek Kornum
TALK / Søvn
Søvn er vigtigere end du tror.
Det meste bliver faktisk lidt bedre, hvis du sover godt. Du er i bedre humør, bedre til at lære og bedre til din sport. Men vi kan alle have svært ved at sove ind imellem.
Lyt med når søvnforsker og lektor på Institut for Neurovidenskab på KU, Birgitte Rahbek Kornum, omsætter den nyeste søvnforskning til praktiske råd til, hvordan du får en bedre nattesøvn og slår fast, hvorfor det er vigtigt at sove. Du kan nemlig ikke bare sove, når du bliver gammel…
Denne talk er på dansk
Global Lounge – Hvad det betyder at være et dansk universitet i en global verden
TALK & DEBAT / Global Development Network x Eye on Global Health Initiative x School of Global Health
Tag noget at drikke, slå dig ned et hyggeligt sted, og deltag i Global Lounge, et seminar, der undersøger det mangesidede koncept ‘global’.
Vi vil se nærmere på KU’s ‘Global Perspective’, som nævnt i vores 2030-strategi, og undersøge samspillet mellem lokale og globale dynamikker i uddannelsesmiljøer og derudover. Deltag i en engagerende og inkluderende samtale mellem universitetets personale og studerende, hvor vi i fællesskab vil udforske grænserne for KU’s globale identitet. Deltagere i Global Lounge:
KU-personale
Anne Bruun – Direktør for uddannelse og studerende, International Uddannelse
Ayo Wahlberg, Head of Department of Anthropology and Chair of the Global Development Network, UCPH
KU-studerende
Colette Weese, MSc Global Health
Josefine Niessen, MSc Global Health
Dette event er på engelsk
UCPH Degrowth Network – A UCPH fit for the crises of our times: towards democratic,
degrown and decolonial university
TALK / Sustainability
I paneldebatten udfordrer UCPH Degrowth Network Københavns Universitets forskningspraksisser, engagement og finansielle aktiviteter, som de mener universitetet svigter i at adressere vores tids kriser. KU har millioner af kroner investeret i virksomheder, der bidrager til klimakollaps og støtter fortsat krig, kolonial dominans og folkedrab. De mener derfor KU har fejlet i at placere klimaindsatsen i centrum af sin strategi for de kommende år og nægter at imødekomme behovene hos sit eget personale, studerende og det civile samfund.
I kernen af disse fiaskoer ligger dybt antidemokratiske strukturer, der kontrollerer, hvordan vores universitet drives, hvem der får lov til at træffe beslutninger, og hvem der ikke gør. Er der alternativer? Hvordan kunne vi overgå fra et universitet i profittens tjeneste til et i folkets tjeneste.
Panelister:
- Mads Ejsing, postdoc ved Center for Anvendt Økologisk Tænkning (CApE), stillede op til Købanhavns Universitets bestyrelsen i 2023
- Fernando Racimo, lektor ved Københavns Universitet, aktiv i Scientist Rebellion og UCPH Degrowth Network
- Lucas Rigillo, studerer filosofi ved Københavns Universitet, aktiv i Studerende mod Besættelsen
- Nikoline Borgermann, UCPH Degrowth Network (moderator)
Denne talk er på engelsk
Festivalfølelsen
TALK / Copenhagen Center for Social Data Science (SODAS)
Banker dit hjerte i takt med andres?
Ja, når du er på festival gør det måske, for ny forskning viser at vores puls synkroniserer sig, når vi er til koncerter og debatter sammen. Om det er en opløftende følelse fra en fed koncert eller følelsen af at være i dyb koncentration til en politisk debat, så bringer den intensitet os sammen og giver os følelsen af at være en del af noget helt særligt.
På KU Festival taler Prorektor David Dreyer Lassen og sekretariatsleder i studenterrådet/medlem af styregruppen for KU Festival Frederik Werner Kronborg med Copenhagen Center for Social Data Science (SODAS) om hvad der sker, når festivalfølelsen rigtigt sætter ind, og hvorfor det giver mening at samle hele KU til festival.
Fra SODAS er på scenen Professor Morten Axel Pedersen og forskningsassistent Emilie Munch Gregersen.
Denne talk er på dansk
ABC for mental sundhed
TALK / Mental Sundhed
Mental sundhed er noget, vi skaber sammen
Hvordan skal mental sundhed forstås, og hvad peger forskning på er vigtigt for at styrke den? Det kan du få svar på når forskerne bag indsatsen ’Sammen på SAMF – ABC for mental sundhed på universitetet’ gæster KU Festival.
Vi er hinandens lykkes smed og mistrivsel smitter, men det gør trivsel heldigvis også, så gør noget aktivt, gør noget sammen og gør noget meningsfuldt. For det er helt fundamentalt for vores mentale sundhed, at vi har følelsen af at have noget og nogle at stå op til om morgenen.
Kom, deltag, bliv en del af samtalen om, hvordan vi styrker vores mentale sundhed.
På scenen er fra ABC-gruppen er projektleder Line Nielsen, Projektchef Charlotte Bjerre Meilstrup og videnskabelig assistent Cecilie Schacht Madsen.
Læs mere om ABC for Mental Sundhed
Denne talk er på dansk
Kollektiv klimahandling nu! Hvordan sætter vi fart under den grønne omstilling?
TALK / Sustainability Science Centre
I denne talk debatterer Katherine Richardson og Alexander Holm, hvordan unge bedst skubber på for politisk handling og social forandring for at adressere de økologiske kriser. Hvilken rolle kan man indtage som ung, bekymret person? Hvad er vores kollektive ansvar? Og hvordan holder vi modet oppe i en tid, hvor klimakrisen forværres dag for dag, men politisk handling udebliver?
Talken er modereret af Iben Maria Zeuthen.
Fotos: Lærke Emilie Bach, Christian Bang
Denne talk er på engelsk
Studenterforskningsprojekt: “Danske Energifællesskaber i en Retfærdig Grøn Omstilling” og “Green Hub Orientkaj”
TALK / Green Solutions Centre (GSC)
Kom og vær med til et inspirerende oplæg, hvor studerende, der har modtaget støtte fra Green Solutions Centre (GSC), vil fortælle om deres projekter og de muligheder, finansieringen har givet dem. Projekterne er:
Danske Energifællesskaber i en Retfærdig Grøn Omstilling
Studerende fra statskundskab, Emilie Pihlkjær Nitschke og Emma Søe Naldal, vil dele indsigter og resultater fra deres projekt, “Hvordan afspejler vedvarende energifællesskaber i Danmark en retfærdig grøn omstilling?” Med støtte fra GSC, som finansierede rejse- og interviewomkostninger, gennemførte Emilie og Emma interviews med 10 energifællesskaber.
Green Hub Orientkaj
Studerende i landskabsarkitektur, Andrea og Theresa, vil præsentere, hvordan de i samarbejde med Gehl Arkitekter og ved brug af Eye Level City Tool-appen har opnået offentlig involvering i deres speciale, med målet om at omdanne Orientkaj Plads, Nordhavn, til et pulserende centrum for alle indbyggere.
Så kom med til oplægget om grøn omstilling, energiretfærdighed, borgerinddragelse, byplanlægning og meget mere. Vi får selskab af GSC Living Lab Manager Mette Frimodt-Møller, som kan svare på spørgsmål om studiefinansieringsmuligheder i GSC.
Finansieringen i GSC er tilgængelig for alle studerende, der arbejder tværfagligt. Læs mere om finansieringsmulighederne her.
Denne talk er på engelsk
Hvad kan du gøre med den plante?
DEBATE / The International Green Youth Movement
Vi ved alle, at det at købe lokalt reducerer dit CO2-aftryk, men hvad hvis du kunne bruge de planter, der vokser frit i naturen i stedet!!!
Som den internationale afdeling af Den Grønne Ungdomsbevægelse vil vi gerne hjælpe københavnerne til mere klimavenlige spisevaner og bæredygtige praksisser.
Vores indslag er dedikeret til at vise dig, hvordan du kan identificere og bruge planter til lotion, æteriske olier og som mad. Vi vil lære dig, hvordan du sikkert kan identificere, forberede og endda spise planter som vokser frit i Danmark! Du får opskrifter og produkter du kan prøve! Bekymret for pesticider? Det er vi også, og vi kan lære dig, hvordan du sikkert renser dine planter til brug! Så kom og udvid dine madlavning horisonter, mød seje mennesker og hør om International Green Youth Movement!
Denne debat er på engelsk
Naturen Kalder – Hvilket landbrug ønsker vi os?
DEBAT / Statens Naturhistoriske Museum i samarbejde med Vild Campus, studenterforeningen NOA samt miljøbevægelsen NOAH.
Der er retmæssigt meget debat om det danske landbrug for tiden: det industrielle landbrug har med sin omfattende produktion af dyrefoder beslaglagt majoriteten af det danske landareal og efterlader dermed ringe plads til den natur, som vi ellers har besluttet, at der skal være langt mere plads til. Ligeledes forurener landbruget vores havmiljø i sådan en grad, at kun 5 ud af 109 af de danske kystområder er i god økologisk tilstand.
Så må landbruget da være godt for økonomien, tænker du? Men faktisk har landbruget ringe betydning for den samlede danske økonomi, er gennem EU’s fælles landbrugspolitik formentlig det mest statsstøttede erhverv og er ofte blevet kritiseret for de prekære arbejdsforhold på de store fabrikslandbrug.
Vi har med andre ord gode grunde til at forvente mere og heldigvis er der håb at hente: massevis fra den nye generation af jordbrugere vælger at dyrke jorden på en anden måde og borgerdrevne initiativer på landbrugsområdet pibler frem over hele landet. Nye regenerative landbrugsmetoder, fællesskabsbaseret jordbrug og andelsbevægelser, der vil købe jorden tilbage, er nogle af de inspirerende tendenser i tiden.
Med det snarlige Europa-Parlamentsvalg d. 9. juni er det oplagt at tale om, hvad det er for et landbrug vi ønsker, da det især er Den fælles landbrugspolitik, der determinerer, hvad det er for en slags landbrug, som skal modtage vores allesammens penge og støtte i fremtiden.
Så kom ned på Frekvens-scenen og mød nogle af de mennesker, som mener at et andet landbrug er muligt, så vi sammen kan blive klogere på, hvad det egentlig er for et landbrug vi ønsker?
Dette event er på dansk
KU Lighthouse
PITCH KONKURRENCE / Powered by VentureCup
Hvem skal vinde prisen for bedste KU startup?
Kom og hør fem fede pitches fra studerende og forskere, der har lavet en startup for at løse en vigtig udfordring. De fem nominerede vil bl.a. kurere tømmermænd, forbedre dyrevelfærd med legetøj og skabe fremtidens kvanteteknologi. Et dommerpanel kårer vinderen. Undervejs kan du også høre om hvad KU’s nye innovationscenter, Lighthouse, tilbyder både studerende og forskere.
Hjalte Wieth er vært. Hjalte er co-Founder Plugin & SOUNDBOKS / Forbes30 & Y-Combinator Alumni.
Dette event er på engelsk